DevOps – tussen development en operations
Bij Opper hebben we onze set-up goed staan, met dank aan onze devOps. Ontwikkel je zelf ook, maar word je soms gek van servers, back-ups, crashes, deployments of andere “bijzaken”?
DevOps – alles tussen development en operations in
Als webdeveloper ben je vaak bezig met dingen die niet zoveel te maken hebben met programmeren. Het configureren van systemen en plug-ins, projectmanagement, uitzoekwerk. Tel daar webhosting, deployments, back-ups en allerlei andere zaken bij op, dingen waar veel developers helemaal niet mee bezig willen zijn. Bij Opper hebben we een devOps, die veel van deze zaken uit handen neemt.
Serverbeheer
Hoe zet je je servers op? Gebruik je Hostnet omdat jouw opdrachtgever dat toevallig al heeft aangeschaft? Een goede devOps zorgt voor een goede set-up van servers en onderhoudt dit. Splits projecten zodat ze elkaar niet in de weg zitten, voeg een load balancer toe als dit nodig is, Cloudflare indien nodig, altijd een SSL-certificaat, etc. Het hebben van een duidelijke en goede server set-up zorgt voor veel minder niet zo leuke verrassingen.
Automatische back-ups
Wij draaien automatisch back-ups naar een externe server (dus niet bij onze reguliere webhost). Dit doen we, afhankelijk van het project, elke nacht of eens per week. Zo hebben wij (en onze opdrachtgevers) een veilig gevoel. Gaat er een keer toch iets gruwelijk mis, dan kunnen we heel snel terugvallen op een goede en werkende versie.
Automatische deployments
Wij prutsen uit principe niet meer met FTP – het is te slecht beveiligd en vooral te foutgevoelig. Door een repository te koppelen aan bijvoorbeeld Jenkins of Travis, is het veel fijner deployen. Gebruik normaal versiebeheer via git en bij het pushen naar staging of live gaat alles direct naar de juiste omgeving. Nieuwe versies worden netjes op de server gezet, uploads blijven buiten schot via een aparte map zodat die niet in het versiebeheer terecht komen. Heb je per ongeluk het verkeerde live gezet? Met een druk op de knop kan je weer terugdraaien – zonder dat de devOps daarvoor nodig is.
Monitoring
Problemen kan je vaak zien aankomen. Zorg voor goede monitoring van systemen door servers in de gaten te houden aan de hand van een dashboard. Dit zorgt ervoor dat opdrachtgevers die hun webruimte gebruiken om films te uploaden er meteen uitspringen. Ook als er wat mis is gegaan, is makkelijker terug te vinden wat er precies gaande was.
Jumpgate
We hebben een Jumpgate bij Opper – die zorgt ervoor dat iedereen overal snel bij kan. Een developer maakt connectie met de jumpgate en vanaf daar kan die heel snel op de server van elk project. Dit zorgt voor een stukje extra veiligheid, zo kan bij het einde van een dienstverband makkelijker de toegang tot alle projecten worden stopgezet. In het dagelijks gebruik is dit vooral heel snel, we hebben een enkel startpunt en zijn niet op zoek naar wat waar gehost staat.
En verder?
Onze devOps houdt zich bezig met hosting, repo’s, deployments, automatisering, etc etc. Alle dingen waar developers minder mee bezig willen zijn maar waar het heel goed is als het wel goed is opgezet. Bouw je zelf websites en wil je graag weten hoe we kunnen helpen?
Neem contact op