SAAS: Software As A Service, hoe werkt het, wat is het en waarom is dit de toekomst?

Software As A Service, beter bekend als SAAS, is een term die heel veel gebruikt wordt de afgelopen jaren. Steeds meer diensten worden geautomatiseerd en worden SAAS-producten. Denk aan een softwarepakket om je boekhouding in te regelen of facturen mee te sturen, een betaald chatprogramma, een applicatie voor leveranciers, webwinkels, etc. In plaats van dat je betaalt voor werkzaamheden die een ander voor je doet, betaal je voor het mogen gebruiken van andermans systeem.

Oneindig schaalbaar

Het is voor ondernemers en ontwikkelaars natuurlijk erg fijn als hun aanbod goed schaalbaar is. Met SAAS is dat het geval – feitelijk maakt het niet zoveel uit of een systeem 10 of 1000 gebruikers heeft, maar voor de inkomsten wel. Betaalt elke gebruiker een tientje per maand, dan maakt het zeker uit – maar de ontwikkeltijd blijft redelijk gelijk. Veel bedrijven kijken dus naar SAAS-oplossingen, die zorgen voor een vaste en voorspelbare inkomstenstroom.

Hoe werkt SAAS?

Voor de gebruiker is het idee bijna altijd hetzelfde: voor een bepaalde prijs per maand (of jaar), krijg je toegang tot een systeem dat jouw leven beter maakt. SAAS helpt je in het eerder afronden van werk, verhoogt kwaliteit, lost problemen op en/of maakt je leven beter op een andere manier. Denk bijvoorbeeld aan Moneybird of Ticketswap, Nederlandse voorbeelden van SAAS. Zonder menselijke tussenkomst kan je gebruik maken van het systeem dat zij gebouwd hebben, voor een schappelijke prijs. Hiermee bespaar je veel tijd (facturen sturen met Moneybird gaat sneller en makkelijker) en moeite (een kaartje voor een uitverkocht concert is makkelijk gevonden met Ticketswap).

Voorbeelden van SAAS producten

  • Ticketswap, waar je online kaartjes kan (ver)kopen voor concerten en evenementen.
  • Marktplaats, wereldberoemd in Nederland.
  • Messagebird, waarmee je online sms kan versturen.
  • Mollie, om betalingen mee aan te nemen voor je webwinkel.

Let wel, sommige SAAS-producten kosten zelf geld, daar neem je bijvoorbeeld een abonnement op. Andere systemen brengen juist twee partijen bij elkaar en verdienen hier ook aan. Dit wordt vaak minder als SAAS gezien en eerder als platform geduid, echt is het alsnog Software As A Service.

Waar gaat het heen met SAAS?

SAAS zal de komende jaren alleen nog maar populairder worden. Vaste abonnementen voor meer gemak, voor een lage(re) prijs. Wij bouwen ook SAAS-producten, zoals voor GiantLeaps en Terr.as, systemen die voor meerdere afnemers ingezet kunnen worden.

Heb je zelf een idee voor een SAAS-product, neem dan vooral contact op. Wij vinden het erg leuk om mee te denken en al helemaal om SAAS te bouwen. Tot snel!