Wat is back-end en front-end development, waar zit het verschil?

Front-end en back-end?

Van een afstandje is elke programmeur hetzelfde: iemand achter een computer, die meestal veel te veel koffie drinkt en praat tegen zijn of haar computer. Er zijn veel verschillende soorten programmeurs: maar het meest voor de hand liggende onderscheid is front-end en back-end.

Front-end: alles wat je aan de voorkant ziet.

Deze programmeur houdt zich bezig met styling en werking. Een front-end developer schrijft het ontwerp om naar code, zorgt ervoor dat alle elementen er goed uitzien en de gebruiker een fijne ervaring heeft. Alles voelt netjes en ziet er goed uit. Een front-ender programmeert alles wat er in de browser gebeurt.

Back-end: alles wat achter de schermen gebeurt.

Een back-end developer bouwt het systeem dat niet direct zichtbaar is voor de gebruiker. Bijvoorbeeld, als je als gebruiker een e-mailformulier invult, dan zorgt de front-ender ervoor dat het formulier er netjes uitziet. De back-ender regelt dat als de gebruiker op “verzenden” drukt, de e-mail netjes verstuurd wordt, of bij een onvolledig ingevuld formulier, foutmeldingen worden teruggegeven. Vaak houdt een back-end developer zich dus ook bezig met de architectuur van een applicatie.

Overlap tussen front-end en back-end

Veel ontwikkelaars hebben een voorkeur voor back-end of front-end, maar vaak kunnen ze zich ook wel redden bij de andere tak. Daarnaast zijn er inmiddels veel goede libraries die zorgen voor overlap. Waar front-end voorheen alles aan de voorkant was (weergave) en back-end alles waar data geschreven of gemuteerd werd bevatte, zorgen bijvoorbeeld VueJS en React ervoor dat beide gebieden wat door elkaar lopen. Front-enders zijn dingen aan het opslaan, back-enders kunnen makkelijker frontjes bouwen voor hun applicaties.

Bij Opper doen we zowel front-end als back-end. Bij front-end gaat het altijd om HTML, CSS en Javascript, voor de back-end zijn er veel opties, waar PHP de bekendste van is (en onze voorkeur heeft). Wij bouwen dan ook veel in Laravel en WordPress.

Interesse om samen wat te bouwen? Laat het vooral weten door contact op te nemen!